La Editura Meteor Junior a apărut recent cartea Ursulețul și Vulpița salvează pădurea din Carpați de Andrea Reitmeyer. Cartea dedicată micilor cititori este o reușită editorială care înregistrează un succes semnificativ nu doar cu ajutorul celor două personaje simpatice care salvează pădurea sau prin intermediul ilustrațiilor fermecătoare, ci inclusiv prin latura educativă care îi face pe cei mici să își dorească să protejeze mediul înconjurător, să iubească natura și să înțeleagă cum funcționează ecosistemul.
Vulpița este un pui de vulpe care trăiește în munții Carpați, iar despre Ursulețul brun, deși pare "drăgălaș și cuminte", aflăm că poate "atinge viteze de până la 60 de kilometri pe oră pe distanțe scurte!". Cu toate acestea, cei doi sunt cei mai buni prieteni, iar activitatea lor preferată este pescuitul: "Le place foarte mult să pescuiască și astfel au parte de un prânz delicios. Desigur, pentru asta e nevoie de multă îndemânare, însă când prada este prinsa, ei și-o împart întotdeauna frățește!". Urmărind conversațiile celor doi buni prieteni, micuții cititori descoperă cum se formează râul și cât de important este acesta pentru vietățile din pădure, dar și pentru plante și copaci: "Râul provine din apa care se strânge în urma ploilor și topirii zăpezilor, iese la suprafața muntelui în câteva izvoare și apoi curg în vale. Așa că toate animalele au totdeauna destulă apă ca să bea și ca să înoate". În momentul în care apa râului seacă, cei doi prieteni își dau seama că trebuie să descopere care e cauza acestei schimbări dramatice așa că pornesc "prin defilee adânci, păduri întunecate și peste pajiști verzi" pentru a afla cum pot face ca albia râului să se umple din nou de apă. Drumul obositor nu-i descurajează, însă pe măsură ce înaintează văd cum toate celelalte animale au nevoie de apă sau cum pădurea se usucă dacă rădăcinile copacilor nu mai primesc suficientă apă. Află astfel cum nici peștii și nici broaștele nu pot supraviețui în lipsa apei: „La un moment dat, devine periculos, iar Ursulețul și Vulpița aproape că alunecă pe un povârniș. Aici, albia râului fusese foarte largă și adâncă. Însă acum nu se mai vedea doar un iaz mic. Îngroziți, prietenii își dau seama că în apa care mai rămăsese se înghesuiau o mulțime de pești” și că „fără apă, ouăle de broască nu pot crește, iar mormolocii nu pot să înoate”. Mai apoi, continuând pe drum și urmând albia secată a râului, trecând de Defileul Corbilor, Vulpița și Ursulețul descoperă că n-a mai rămas aproape niciun copac dintre stejarii, fagii și mestecenii care împodobeau pădurea.
În cele din urmă, aceștia descoperă că râul "nu mai poate curge la vale pentru că un baraj uriaș făcut din trunchiurile copacilor tăiați blochează apa. Și cine s-a instalat confortabil aici? Castorii cei inventivi!". Doar că familiei de castori nici că îi pasă că mai jos în vale nu mai este apă, astfel că cei doi prieteni fac apel la empatie, iar acesta este un exercițiu esențial care trebuie inclus în cărțile pentru copii: "Peștii trăiesc într-o baltă care riscă să se usuce. Imaginați-vă că ar trebui să stați în adăpostul vostru și că acesta s-ar tot micșora, fără ca voi să puteți ieși de acolo!". Castorii își dau astfel seama că nu pot acționa fără să țină cont de celelalte animale din pădure și fără să protejeze natura care le oferă hrană și adăpost: "Am vrut să facem lucrurile mai frumoase pentru noi, însă pentru toți ceilalți a ieșit pe dos". Astfel, în cele din urmă, albia râului se umple din nou și natura revine la viață, în vreme ce vietățile pădurii se bucură din nou de tot ceea ce le oferă râul învolburat, plin de pești și limpede precum cerul.
Literatura pentru copii are întotdeauna menirea de a educa, de a oferi lecții prețioase care să îi ajute pe cei mici să descopere lumea în moduri miraculoase, îmbrățișând tot ceea ce e bun și blând, descoperind empatia, prietenia și curajul.
Personaje precum Vulpița și Ursulețul sunt exemple bune care servesc drept model micilor cititori din întreaga lume, indiferent de granițe. Mesajul transmis de Andrea Reitmeyer ajunge la inimile copiilor și adulților deopotrivă, educând și reamintind cât de important este să protejăm natura și în ce măsură acțiunile noastre au repercusiuni asupra a tot ceea ce ne înconjoară.
Drumul celor doi prieteni nu este, așadar, doar despre curaj și fapte bune, ci și despre empatie, grija față de ceilalți, împlinirea unui obiectiv în ciuda eforturilor care se impun, toate sub umbrela fermecătoare a unei povești educative și captivante pentru copii. Lectură plăcută!