Abordăm, prin cele ce urmează, o perspectivă interesantă asupra istoriei românilor, alegând unele dintre cele mai importante și valoroase cărți publicate de Editura Meteor Press cu privire la diferite etape și puncte de cotitură ale României.
Cărțile de istorie fac parte integrantă din tot ceea ce reprezintă moștenirea culturală a unei țări, oferindu-ne posibilitatea de a înțelege, în egală măsură, trecutul, viitorul și prezentul. Mai mult, ne oferă șansa unei analize detaliate, obiective și complete asupra modului în care ne-am dezvoltat ca stat din toate punctele de vedere, fie că vorbim de aria socială, economică sau politică. Vom ști unde au existat erori în trecut și cum putem azi alege mai bine pentru ca trecutul să nu se repete.
Totodată, istoria păstrează vii tradițiile și valorile naționale, oferind pârghii esențiale fiecărui stat de drept și ajutându-și astfel cetățenii să se simtă reprezentați, fără ca acest lucru să îi împiedice să aprecieze cultura sau identitatea altor țări. Cărțile de mai jos sunt un excelent punct de plecare pentru cei care vor să aprofundeze cunoașterea istoriei românilor în diferitele momente importante de-a lungul timpului.
Jurnal de front. Din jurnalul unui medic în Războiul de Întregire, 1916-1919 de dr. Corneliu Gancevici
Cartea prefațată de academicianul Răzvan Theodorescu oferă cititorilor ocazia de a citi un jurnal de front unic, din perspectiva doctorului Corneliu Gancevici, un om care nu și-a abandonat niciodată valorile și care nu s-a abătut niciodată de la principiile sale, luptând pentru țara pe care o iubea nespus. Nu i-a fost teamă să noteze în paginile sale de jurnal concluziile sale cu privire la ceea ce nu i se părea corect, cu privire la starea societății, la greul pe care îl avea de înfruntat. În același timp, era convins că o societate egalitară este viitorul cel mai bun, chiar dacă iluziile i-au fost spulberate de un comunism feroce pe care nu l-a văzut arătându-și colții doar câțiva ani mai târziu.
Însemnările sale oneste, netrunchiate au un farmec aparte și își vor ține cititorii cu sufletul la gură. Vor descoperi multe emoții alături de cel care, în vâltoarea tinereții, se dedica celorlalți, încerca să se achite de tot ceea ce considera o datorie față de patria-mamă. Dacă a ajuns la concluzii optimiste sau nu după încheierea războiului, veți descoperi doar odată cu lectura acestui jurnal de neratat.
Regina Maria. Puterea amintirii de Ion Bulei
Nu avea cum să lipsească din lista aceasta de recomandări de cărți de istoria românilor o emblemă a tot ceea ce a reprezentat iubirea de țară, chiar și dacă pentru Regina Maria a fost vorba de țara adoptivă. Fiecare pagină scrisă de ea în jurnalele și în cărțile sale reprezintă adevărate izvoare de cultură și de iubire față de România, pagini în care durerea se împletește cu dragostea enormă pe care le-a purtat-o românilor și peisajelor autohtone. Istoricul Ion Bulei croiește un cadru impecabil, o carte în care putem înțelege exact parcursul Reginei Maria de la statutul de principesă până la cel de Regină care a cucerit o întreagă națiune. Cercetătorul și istoricul Ion Bulei aduce astfel un volum care nu poate lipsi din raftul celor care își doresc o apropiere de istoria românilor și o mai bună înțelegere a faptelor din trecut.
Bunul nostru rege: Ferdinand de Ion Bulei
Domnia regelui Ferdinand I al României, din septembrie 1914 pănă în iulie 1927, e adusă la lumină de același autor emblematic din câmpul cărților despre istorie: cercetătorul și istoricul Ion Bulei. Această domnie de doar 13 ani nu a fost lipsită de evenimente, de frământări la nivel social și politic, de un război care a rescris granițele, de o perioadă care a dus la România Mare. Ce rol a jucat Ferdinand I și care a fost contribuția sa de-a lungul anilor? Cum a arătat întreaga societate în acei ani și în ce fel istoria s-a așezat pe un nou fundament în timpul acestei domnii? Veți descoperi o carte scrisă cu la fel de multă meticulozitate, obiectivitate, documentare și pasiune, un rezultat al unui autor cu experiență și pasionat de tot ceea ce trecutul are încă să ne învețe.
Un Hohenzollern în Romania: Carol I de Ion Bulei
Fără îndoială, nu aveam cum să nu includem în acest top de cărți de istorie volumul Un Hohenzollern în Romania: Carol I de Ion Bulei. Inițiatorul dinastiei monarhice în România este considerat unul dintre cele mai importante figuri politice care au condus țara spre un parcurs democratic stabil. Privind în urmă, regele Ferdinand considera că acesta a întemeiat o „dinastie națională” și o monarhie constituțională. Progresul înregistrat de România de-a lungul anilor lungi de domnie a reprezentat un uriaș pas înainte de care profităm și azi, clădind în continuare, acolo unde reușim să păstrăm și să apreciem trecutul fără a-l demola, ci consolidându-l. Sub semnătura cunoscutului Ion Bulei nu puteți avea parte decât de o nouă lectură care vă va împlini toate așteptările.
România în Primul Război Mondial de Glenn E. Torrey
Profesor emerit de istorie la Emporia State University, Glenn E. Torrey vine cu o carte monumentală despre țara noastră în anii Primului Război Mondial. Cercetarea sa pune acceptul pe faptele concrete ale României de-a lungul operațiunilor de război din acei ani și arată cum, la final de 1916, două treimi din teritoriul țării au fost ocupate de armatele Puterilor Centrale. Documentarea continuă până la pacea forțată din 1918 și reintrarea României în război pentru recuperarea teritoriilor ocupate. Noile documente scoase la iveală, cercetarea îndelungată prin intermediul arhivelor și studiile extinse fac din acest volum un document de referință, un titlu internațional care este adeseori citat în nenumărate lucrări și alte volume tocmai pentru valoarea documentării și calitatea rezultatului final, fiind una dintre cele mai importante cărți publicate de un autor străin despre lupta României în Primul Război Mondial.
Omul se duce, faptele rămân. Istoria însă le va analiza de Ion Coman
Vă oferim, de data aceasta, o carte care vizează istoria recentă: revoluția de la Timișoara din decembrie 1989 din perspectiva fostului ministru al apărării naționale, Ion Coman, totodată participant la evenimentele din Timișoara. Cartea are la bază o mulțime de documente oficiale de necontestat: dispoziții date de conducerea țării, de comandantul suprem al sistemului național de apărare, regulamente militare, mărturii ale cetățenilor în procesul „Lotul Timișoara”. De asemenea, arestat la 22 decembrie 1989 și închis timp de 3 ani, 3 luni și 10 zile, Ion Coman a inclus în acest volum mai multe însemnări din închisoare și discuții cu personalități diverse.
Mitologia tracilor de Sorin Paliga
Încheiem acest top cu o privire spre trecutul îndepărtat, dintr-o zonă din care au ajuns până în ziua de azi povești și legende, convingeri și superstiții. Profesor de limba cehă la Facultatea de Limbi si Literaturi Străine a Universității din București, dr. Sorin Paliga a semnat mai mute lucrări științifice și literare. Mitologia tracilor ne oferă o călătorie extraordinară prin jurul a tot ceea ce a reprezentat sistemul de credințe, mituri și valori ale tracilor. Vom descoperi astfel un mod captivant de a înțelege mai bine nenumărate convingeri din ziua de azi, regăsind și anumite trăsături ale societății noastre pe care le vom înțelege mai bine după lectura unei astfel de cărți.
Avem nevoie de rădăcini, de înțelegerea profundă a istoriei și a trecutului într-o lume care pare că se schimbă de la o zi la alta. Cel mai important lucru oferit este un drum pe care știm cum să mergem de acum înainte, fără a repeta greșelile trecutului, aspirând la o democrație stabilă și la o pace pe termen lung. Sperăm că aceste lecturi vor fi, pe cât de captivante, pe atât de utile și că vor aduce noi perspective și informații cu privire la tot ceea ce înseamnă istoria românilor.