Top 13 biografii și memorii istorice

Top 13 biografii și memorii istorice

Se cuvine să cunoaștem istoria și prin cei care au scris-o, prin memoriile celor care au trăit-o, i-au fost victime și eroi deopotrivă. Se cuvine, totodată, să dăm adevărului șansa de a ieși neobosit la iveală, din nou și din nou, cu precădere în fața celor care și-ar dori să lase trecutul în urmă, să îl rescrie sau să îl nege. Istorici cu experiență, biografi sau autori ai propriilor memorii, nume diverse se regăsesc în acest top 13 biografii și memorii istorice pe care vi-l oferim prin cele ce urmează, având convingerea că veți descoperi doar titluri neprețuite și care vor fi lecturi remarcabile. 



1. Neînvins de viață de Louis Zamperini cu David Rensin
 

Veți regăsi în această biografie marcantă povestea de supraviețuire a unui sportiv olimpic, ținut prizonier de război în Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Descoperim astfel viața lui Louis Zamperini, semifondist de clasă mondială și participant la Jocurile Olimpice din 1936, totodată bombardier în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După ce avionul său de luptă se prăbușește la 27 mai 1943 în Pacific, acesta plutește în derivă timp de 47 de zile alături de alți doi supraviețuitori. Când reușesc să ajungă la țărm, sunt luați prizonieri de japonezi și el va fi captiv doi ani de zile, torturat periodic și supus la muncă silnică. Crezut și declarat decedat de autorități, Louis Zamperini a revenit în sânul familiei sale după o perioadă plină de obstacole, dificultăți majore și un eroism fără margini. Veți regăsi în aceste pagini una dintre cele mai desăvârșite istorisiri ale multiplelor fațete ale războiului și supraviețuirii în egală măsură. 



2.O femeie lipsită de importanță de Sonia Purnell


Nu întâmplător am ales să includem în acest top remarcabila carte scrisă de Sonia Purnell, carte premiată cu Plutarh în anul 2022 pentru cea mai bună biografie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spionii au jucat un rol aparte, iar o personalitate marcantă s-a desprins de pe fundalul istoriei, ieșind în față după ce și-a îndeplinit misiunile învăluite în cel mai mare secret. Veți afla astfel care a fost contribuția majoră a Virginiei Hall în domeniul serviciilor secrete și al spionajului, ajungând în scurt timp o țintă de top pentru Abwehr și Gestapo. Va reuși să scape cu viață, de fiecare dată, și să continue să se dedice carierei de spion, onorându-și datoria către patrie, chiar dacă, așa cum veți vedea, amintirea sa nu a fost onorată de către foștii angajatori. Aveți acum șansa de a descoperi povestea reală și biografia uluitoare a uneia dintre cele mai cunoscute și talentate agente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prin una dintre cărțile care îi onorează memoria în prezent, așa cum se cuvine, readucând istoria adevărată și captivantă în atenția publicului larg.

 

3.Doar adevărul de Anna Politkovskaia

 

Asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia va rămâne întotdeauna o pată neagră în istoria umanității, fiind o crimă asupra binelui, asupra dreptății, asupra luminii pe care doar justiția o poate aduce. Reportajele despre războaiele cecene și despre corupția din Rusia lui Putin i-au adus o notorietate fulminantă, fapt care, din nefericire, nu i-a putut salva și viața. Cartea de față îi urmărește îndeaproape munca, oferind celor interesați și o serie de interviuri și descrieri ale întâlnirilor cu liderii importanți ai lumii  din anii trecuți (Lionel Jospin, Tony Blair, George W. Bush fiind doar câteva nume). Înfruntând cu un curaj uluitor pericole și obstacole majore, Anna Politkovskaia rămâne pentru totdeauna un simbol al curajului, al demnității umane, al eroismului nesfârșit. Printre cărțile scrise de ea se numără Un război murdar, Rusia lui Putin (Ed. Meditații, 2008) și Jurnal rusesc (Ed. Meteor Press, 2010).

 

4.Carol al II-lea de Ion Bulei

 

Se cuvine să amintim și aici doar una dintre biografiile istoricului Ion Bulei, dat fiind faptul că au fost amintite și cu ocazia unor topuri anterioare. De data aceasta, includem aici biografia lui Carol al II-lea, descoperind împreună cu autorul cărții rolul pe care acesta l-a avut de-a lungul domniei sale de zece ani și felul în care țara s-a transformat în tot acest timp. Grigore Gafencu scria că "a fost si demon si erou; și întruchipare a puterilor întunericului, și arătare luminoasă, deschizătoare de zări mai bune", iar Ion Bulei arată, prin documentările sale minuțioase, întreaga atmosferă politică a vremii, scoțând la iveală documente, mărturisiri și fapte concrete de necontestat, compunând un portret obiectiv al lui Carol al II-lea și ajutându-i pe cititori să vadă, cu dovezi de neclintit, adevăratul chip al conducătorului monarhic. 

 

5.Hrușciov. Omul și epoca sa de William Taubman

William Taubman dedică un întreg volum vieții lui Hrușciov, adunând documente și studiind arhive care se întind pe mai bine de douăzeci de ani. Obiectivul său îi reușește, iar noi avem astfel în față una dintre cele mai reușite și cuprinzătoare biografii. Vom descoperi, datorită muncii uriașe de cercetare și a modului excelent de a arăta parcursul conducătorului Hrușciov, în ce fel eșecul de a-și „așeza țara pe o traiectorie nouă” și „prosperă” a făcut ca revoluția și comunismul să cunoască o etapă în întregime diferită și să ducă, în cele din urmă, după „o lungă epocă de stagnare” la surparea Uniunii Sovietice. De asemenea, un fapt remarcabil care vă va convinge de calitatea acestei biografii unice îl reprezintă acordarea Premiului Pulitzer pentru biografie și a titlului de „Cea mai bună carte a anului 2003” de către publicațiile majore precum New York Times sau Washington Post. 

 

6.Francisc, un papă pentru toți de Isabelle de Gaulmyn
 

Papa Francisc a adus, în viziunea lui Isabelle de Gaulmyn, un suflu nou Bisericii Catolice, un mod de a orienta religia către o reformă necesară în timpurile moderne pe care le trăim. Reforma ar viza, în viziunea autoarei, hipercentralizarea și, totodată, abilitatea de a se adapta, de a comunica și de a răspunde nevoilor și cerințelor credincioșilor din ziua de azi. Consolidarea iminentă vine de sub conducerea unui papă care se înscrie cu brio în ceea ce are nevoie în prezent Biserica Catolică pentru a revigora răspândirea credinței, pentru a atrage noi credincioși sau pentru a sădi din nou credința în inimile celor care au încetat să mai creadă. 

 

Jurnalista Isabelle de Gaulmyn a fost corespondent permanent al cotidianului francez La Croix pe langa Sfântul Scaun și este, de asemenea, autoarea cărții Benoit XVI: le pape incompris (2008).

 

7.Siberia dus-întors de Levon Harutiunian

11 ani de zile a fost armeanul Levon Harutiunian deportat în Siberia, în urma etichetei de „element social periculos”. Între aprilie 1945 și aprilie 1956 a rămas prizonier în lagărele sovietice, iar memoriile sale sunt o mărturie cutremurătoare și o lectură obligatorie pentru a înțelege cruzimile și ororile la care au fost supuși armenii în lagărele sovietice, pentru a percepe nivelul la care o societate poate deveni atroce și pentru a înțelege că istoria se poate oricând repeta dacă nu avem grijă să luptăm continuu împotriva răului. O carte de memorii extraordinară care va rămâne în gândurile și în inima cititorilor pentru mult timp. 

 

8.Am supraviețuit lagărului morții de Eva Mozes Kor și Lisa Rojany Buccieri

Cartea "Am supraviețuit lagărului morții" reprezintă o dovadă incontestabilă și înduioșătoare a tratamentului nemilos aplicat de regimul nazist evreilor. Cum arată o copilărie frântă de demonii cu chip uman? Cum arată un suflet nevinovat în fața unor criminali de război? Memoriile din acest volum arată și anii din România înainte de condițiile din ce în ce mai grele și înainte de deportarea în lagărele naziste. Memoriile ajung până la momentul eliberării de la Auschwitz în 1945. Oricât de cutremurătoare e lectura, pe atât e de necesară pentru că istoria trebuie cunoscută, scoasă la lumină cu toate greșelile uriașe pentru a ne învăța cum să ne unim forțele pentru o pace stabilă și o societate universală în care războaiele devin doar o amintire urâtă. 

 

9.Evadare de la Auschwitz de Andrei Pogojev

Avem, de data aceasta, memoriile unui militar sovietic după ce a evadat din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Acesta reia greul îndurat zi de zi, felul în care încerca să supraviețuiască după ce fusese prins de soldații naziști împreună cu 20.000 de camarazi din Armata Roșie. Mai apoi, după capitolele dedicate timpului din lagăr și cruzimii cu care erau tratați toți prizonierii, Pogojev relatează evadarea și drumul străbătut de-a lungul Carpaților și de-a lungul Ucrainei. Ani mai târziu, în 1967, acesta a depus mărturie împotriva foștilor temniceri de la Auschwitz. Lectura aceasta nu are cum să vă lase indiferenți și este o carte de memorii esențială. 

 

10.Floarea deșertului. Călătoria extraordinară a unei nomade din deșert de Waris Dirie, Cathleen Miller

Avem de-a face, și de data aceasta, cu o poveste reală și uluitoare, ecranizată în 2009: viața lui Waris Dirie, supranumită „Floarea deșertului”. La vârsta adolescenței, Waris Dirie fuge de acasă, lasă în urmă un trai dificil și ajunge, după traversarea deșertului somalez plin de pericole și după multe alte peripeții, în Londra. Devine, printr-o întâmplare care o salvează, un model internațional de succes, fără îndoială, și după multă muncă, așa cum veți descoperi citind această biografie unică și captivantă. Este, de asemenea, și ambasador ONU pentru drepturile omului, călătorind în prezent în lumea întreagă pentru a susține cauzele care țin de egalitatea femeilor și nu numai. 

 

11.Lenin. O viață de revoluționar de Christopher Read

Christopher Read scrie, în lumina contemporaneității, o nouă biografie a lui Lenin, încercând să aducă la iveală argumente diferite, aspecte lăsate în urmă sau nedescoperite de alți biografi. Acesta a folosit, în cartea sa, inclusiv materiale publice de-a lungul mai multor decenii, în încercarea de a reconstitui percepția asupra personalității liderului rus, influențele asupra culturii și învățământului, mecanismele propagandei și a modului în care societatea se transforma sub conducerea leninistă.
 

 

12.Mărturisitorii din închisorile comuniste. Minuni. Mărturii. Repere de Colectiv de autori

Martirii din închisorile comuniste au devenit sfinți, sunt azi elogiați, amintiți, recuperați prin memorii și volume care le onorează amintirea și sacrificiul, chiar dacă nimic nu poate șterge nedreptatea care le-a fost făcută, chiar dacă nimic nu le poate da anii sau viața înapoi. Umiliți, nedreptățiți, acuzați în mod fals, deposedați de lucrurile pentru care munciseră o viață întreagă, nenumărați oameni au plătit cu închisoare faptul că nu au vrut să-și abandoneze valorile democratice, faptul că nu au vrut să se abată de la convingerile profunde și de la o singură formă de adevăr: cel al libertății individuale. Privim azi spre trecut cu mai multă înțelepciune, ajutați, bineînțeles, de astfel de mărturii și cărți de memorie de neratat. 

 

13.Am supraviețuit. Amintirile unei foste deținute de la Auschwitz (1945) de Yvonne Redgis-Klug

Yvonne Redgis-Klug a fost deportată la Birkenau la 30 iunie 1944 și a reușit să supraviețuiască dintr-o întâmplare fără a fi trimisă direct la camerele de gazare. După ce a fost eliberată în 1945 de către Armata Roșie, reușind să supraviețuiască în lagărele din Auschwitz, a ajuns și în Franța, emigrând în cele din urmă în California. Aici și-a făcut cunoscută experiența cutremurătoare din lagăr, lucrând alături de figuri importante ale Hollywoodului din anii 1960. Memoriile sale au fost publicate postum și le regăsiți astfel alături de mărturia sa de început: „Dacă mă apuc să povestesc în ce iad am trăit nu demult, o fac nu pentru că eu socotesc cazul meu mai deosebit sau mai interesant decât altele.

Dimpotrivă, tocmai pentru că suntem sute de mii care au îndurat aceeași soartă și foarte puțini cei care au scăpat, lumea civilizată trebuie să cunoască martiriul care a fost viața noastră în lagărele germane, pentru a face totul ca acesta să nu se repete” (Katowice, martie 1945). Volumul este încă o cărămidă esențială înspre clădirea unui viitor în care astfel de crime împotriva umanității să nu se mai repete vreodată. 



Fiecare carte în parte aduce o contribuție importantă la chipul recompus al istoriei, în lumina în care îl vedem azi. Arhive, mărturii, documente, toate sunt piesele unui puzzle în interiorul căruia se pot face noi și noi conexiuni. Odată cu trecerea timpului, înțelegem și mai bine măsura în care suntem datori să nu repetăm trecutul, protejându-i și pe cei care vor veni după noi. Istoria trebuie înțeleasă, istoria adevărată se găsește în cărți, nu în zvonuri, nu în vorbele luate de vânt. Toate aceste cărți de memorii și biografii istorice sunt remarcabile și fac parte din adevărul obiectiv al trecutului, plin de lecții valoroase pentru un viitor mai bun. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!