Top 12 cărți despre istoria Rusiei

Top 12 cărți despre istoria Rusiei

De-a lungul istoriei, în toate formele ei, de la imperiu și până la formula de azi în care dorința de expansiune continuă să fie la fel de puternică, în ciuda unor reglementări internaționale stricte, Rusia s-a agățat continuu de un deziderat care, odată cu trecerea timpului, s-a dovedit a fi din ce în ce mai păgubos. Multe dintre numele celor care au ajuns la conducerea acestei țări au rămas în istorie ca urmare a unor regimuri crunte, a unor dictaturi care au zdruncinat istoria. 

S-a scris și se va scrie în continuare despre acest stat care se rotește doar în jurul propriei sale axe, întorcând chipul spre o oglindă din care se reflectă o singură variantă de poveste. Dar ca în Albă ca Zăpada, această „mașteră” se cutremură când află că nu mai e „cea mai frumoasă” sau cea mai mare, așa cum a fost și va rămâne, probabil, multă vreme, dorința liderilor ruși. 


Iată doar câteva dintre cele mai bune cărți despre Rusia, apărute la Editura Meteor Press,  lucrări documentate, remarcabile și care redau obiectiv istoria, prezentând adevărul concret, bazat de dovezi incontestabile. 
 

Rusia. O scurtă istorie. De la Rusia Kieveană până în prezent de Christopher Ward și John ThompsonRusia. O scurtă istorie. De la Rusia Kieveană până în prezent de Christopher Ward și John Thompson


Regăsim în acest volum evenimentele majore din Rusia kieveană până în prezentul modern. Multe dintre aceste evenimente au schimbat cursul istoriei universale. Veți regăsi o documentare temeinică asupra importanței Rusiei Kievene (până la 1200), Revoluția din 2017 sau regimul aspru impus de Stalin, alături de încercările insuficiente sau eșuate ale Rusiei, așa cum va demonstra istoria, de a crea și consolida relațiile cu alte țări. Mai mult, Rusia se va confrunta întotdeauna cu problemele care țin tocmai de vastul spațiu pe care îl ocupă, nereușind să se dovedească un bun gospodar, pe măsura moșiei pe care o deține. 
 


Rusia în secolul XX de David R. Marples Rusia în secolul XX de David R. Marples 


Nici în secolul XX Rusia nu se dezminte de istoricul sângeros, zbuciumat, plin de conflicte și violență. Cartea de față trece în revistă evenimentele din perioada 1894-2008, fără a uita de figurile importante rusești, responsabile pentru fiecare eveniment marcant din acest interval. Sunt scoase astfel la lumină aspecte importante cu privire la „Revoluția din Octombrie”, acapararea puterii de către Stalin, „Marea Epurare, reforma lui Hrușciov, regimul Brejnev și Rusia postsovietică.
 




Documentele secrete Parvus de Elisabeth HereschDocumentele secrete Parvus de Elisabeth Heresch


În cartea „Documentele secrete Parvus. Revoluția cumpărată. Planul ocult al revoluției bolșevice” descoperim cine a fost Parvus, personaj marcant, încăpățânat și neobișnuit al istoriei, cel care a sprijinit, prin diverse metode și chiar manipulări lideri precum Lenin sau revoluționari precum Troțki. Supranumit și geniul din spatele revoluției din 1917, a reușit să își atingă planul – instalarea unui regim marxist în Rusia, urmărind doar obiectivele care l-ar fi îmbogățit și mai mult. A fost abandonat însă chiar de Lenin care îi acceptase ajutorul pentru a pune mâna pe putere. 

 



Noua nobilime. Renașterea statului securist rus și trainica moștenire a KGB de Andrei Soldatov și Irina BoroganNoua nobilime. Renașterea statului securist rus și trainica moștenire a KGB de Andrei Soldatov și Irina Borogan


Doi jurnaliști de calibrul întâi urmăresc îndeaproape și dezvăluie tocmai secretele serviciilor secrete, scriind cu forță și dovezi de necombătut despre Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și de rolul acestuia în „evenimente precum atacul cu bombe asupra unor blocuri de apartamente de la Moscova sau asediul de la Teatrul Dubrovka, războiul din Cecenia sau masacrul de la școala din Beslan”. Scopul celor doi autori e să demonstreze felul în care acest serviciu s-a instalat pe un scaun cuprinzător, cel al „noii nobilimi” de unde conduce frâiele unui întreg stat. The Wall Street Journal scria că această carte ar trebui poate „să devină lectură obligatorie pentru cei care mai speră încă, cu naivitate, într-o evoluție a Rusiei sau pentru cei care desconsideră temerile vecinilor ei”.

 

Instrumentele terorii lui Stalin de Rupert ButlerInstrumentele terorii lui Stalin de Rupert Butler


În volumul de față veți regăsi o analiză atotcuprinzătoare a modului în care poliția secretă sovietică și-a exercitat puterea din 1917 și până la dizolvarea URSS-ului. Sunt aduse la iveală mărturii șocante, dovezi incontestabile și figurile principale ale celor care făceau jocul violenței crunte. Metodele folosite de Stalin sunt prezentate și într-un context istoric mai amplu care își are rădăcinile din timpul lui Ivan cel Groaznic. După moartea lui Stalin, poliția secretă, acum sub titulatura de KGB, și-a preluat rolul de răspândire a influenței URSS-ului în întreaga lume. Cartea vă oferă, în plus, mai mult de 100 de fotografii care ilustrează istoria serviciilor secrete de-a lungul timpului amintit.


 

Stalin si stalinismul de Martin McCauleyStalin si stalinismul de Martin McCauley


Analiză obiectivă, detaliată și atent documentată, cartea Stalin și stalinismul ne oferă poate cea mai amplă cercetare asupra unui dictator care a construit o țară pe milioane de vieți omenești pierdute, sacrificate de cel care avea să construiască și un adevărat cult al personalității. De la documente, cronologie, fotografii și analize detaliate, până la organizarea temeinică a parcursului istoric al acestui dictator, cartea de față ilustrează nu doar ceea ce a fost cumplit în istorie, ci și ceea ce continuă să se repete și în prezent, în mijlocul unei lumi pentru care pacea continuă să fie un deziderat, periodic asaltat și pus în pericol de dictatorii aceleiași lumi. 


 

În echipa lui Stalin de Sheila FitzpatrickÎn echipa lui Stalin de Sheila Fitzpatrick


Cu subtitlul Anii periculoși din politica sovietică, acest volum e semnat de cercetătoarea australiană Sheila Fitzpatrick, cea care a studiat și s-a specializat în istoria modernă a Rusiei, petrecând mai mulți ani în această țară de-a lungul Războiului Rece. Echipa lui Stalin e analizată aici îndeaproape, din perspectiva unor oameni care i-au rămas fideli unui dictator timp de 25 de ani. O strânsă apropiere în mijlocul acestei echipe va fi semnalată și analizată de Fitzpatrick, în încercarea de a vedea în ce măsură membrii acesteia i-au rămas alături din frică sau din devotament chiar dacă, așa cum arată istoria, nu toți au reușit să-i supraviețuiască. 


 

Executați prin înfometare de Miron DolotExecutați prin înfometare de Miron Dolot


Colectivizarea impusă de Stalin lasă urme adânci în amintirea poporului ucrainean, urmată de exproprieri, asasinate și povești la fel de cumplite în satele acestei țări. Foametea devine inamicul tăcut, cumplit, care va lua șapte milioane de vieți. Supraviețuitor al acelei perioade teribile, Miron Dolot lasă moștenire adevărul și durerea, în speranța că faptele atroce ale Rusiei nu vor fi uitate.

 




Tatal meu, Beria. În inima puterii staliniste de Sergo BeriaTatal meu, Beria. În inima puterii staliniste de Sergo Beria


Despre această carte, publicația Le Figaro spune că este „cea mai bună sursă contemporană de informații despre regimul lui Stalin”. Născut în Georgia în 1924, Sergo Beria povestește despre viața cu un tată care fusese mâna dreaptă a lui Stalin înainte de a fi executat. Sergo Beria a fost și el reținut timp de un an și jumătate. Captiv, cu o suită de povestiri numai bune de așternut pe hârtie, fiul lui Beria își va regăsi astfel, odată cu noua carte, libertatea pierdută.



 

Rusia lui Putin de Anna PolitkovskaiaRusia lui Putin de Anna Politkovskaia


Cartea scrisă de jurnalista Anna Politkovskaia, aspru critic al lui Putin, amintește de importanța apărării libertății în fața dictaturii, în fața regimurilor asupritoare. Jurnalista a fost asasinată în Moscova, iar întreaga sa muncă rămâne mărturie și dovadă a unei vieți care s-a sacrificat pentru a aduce la lumină adevărul, pentru a deschide ochii celor care au crezut că Rusia își va îndrepta cu adevărat privire spre Occident, urmând să-i îmbrățișeze valorile. 




 

Țarul Putin de Anna ArutunyanȚarul Putin de Anna Arutunyan


Născută în Rusia, dar crescută în Statele Unite, jurnalista Anna Arutunyan a revenit și a trăit zece ani în țara natală pentru a documenta și pentru a înțelege, din punct de vedere social, economic, politic și cultural, de ce influența lui Putin este atât de mare și cum se face că, în timpurile moderne, acesta pare să atingă rangul unui țar. Răspunsul se află în istoria relațiilor dintre oameni sau, mai exact, dintre clasele sociale. Ceea ce pentru mulți nu pare să aibă sens, pentru mulți dintre cetățenii ruși totul se explică tocmai prin acest amalgam de putere, mit și dragoste față de conducător. 
 



Un război murdar de Anna PolitkovskaiaUn război murdar de Anna Politkovskaia


De data aceasta, jurnalista Anna Politkovskaia și-a îndreptat atenția către contextul celui de-al Doilea Război Cecen, alături de efectele acestuia, de la „drama refugiaților de război” și până la „corupția fără margini care umflă buzunarele lacome ale oamenilor de afaceri și militarilor pe spezele populației înfometate”. Interviurile luate de curajoasa jurnalistă stau azi mărturie unui trecut recent și dureros, iar lectura unor astfel de cărți nu poate decât să ne întărească hotărârea noastră de a apăra libertatea omului. 





Trebuie să privim spre trecut cu cea mai mare obiectivitate, să vedem felul în care serviciile secrete, cu multiplele lor denumiri de-a lungul timpului, în funcție de contextul politic și cine se afla la conducere, au deschis calea unor atrocități și fapte fără seamăn. Există, desigur, o cultură a acestui domeniu de intelligence, evoluată mai ales după Primul Război Mondial. Doar înțelegând trecutul, doar văzând cu adevărat chipul întunecat al istoriei vom putea construi un viitor mai luminos.

FAQ - Întrebări frecvente despre istoria Rusiei

Cand a ieșit Rusia din primul Război Mondial?
La data de 3 martie 1918 Rusia a ieșit din Primul Război Mondial. În regiunea Brest-Litovsk (în Belarus azi, aproape de granița cu Polonia), Rusia a semnat un tratat cu Puterile Centrale, ieșind din război. 

Cat de mare este Rusia?
Rusia se întinde pe o suprafață de 17.100.000 km² și cuprinde 11 fusuri orare datorită vastului teritoriu dintre granițe.

Pe câte continente se întinde Rusia?
Datorită dimensiunilor foarte mari, Rusia are între granițele sale teritorii atât din Europa, cât și din Asia. 

Cine a condus Rusia înaintea lui Putin?
Vladimir Vladimirovici a devenit președinte interimar al Rusiei la 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn și-a dat demisia. În 2000 a devenit președintele Rusiei, fiind reales în 2004 pentru un al doilea mandat.

Cine a fost Lenin?
Vladimir Ilici Lenin a fost un revoluționar rus, lider al partidului bolșevic și primul premier al Uniunii Sovietice. Curentul inspirat și aplicat de acesta se numește leninism. 

Cum a murit Lenin?
Lenin a avut un prim atac cerebral în mai 1922, urmat de un al doilea în decembrie 1922, moment în care a și ieșit de pe scena politică. După cel de-al treilea atac, a suferit o paralizie completă. A murit la 21 ianuarie 1924 și, deși oficial a murit din cauza unui al patrulea atac, ulterior au ieșit la iveală dovezi care atestau și sifilisul tratat încă din 1885.

Cine a fost Stalin?
Iosif Vissarionovici Stalin, născut Ioseb Besarionis Dze Jugashvili, n. 18 decembrie 1878– d. 5 martie 1953, a fost un om politic sovietic, fost revoluționar bolșevic devenit după Revoluția din Octombrie conducător politic sovietic. În anul 1922 devine Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, iar doi ani mai târziu câștigă pe deplin cursa spre putere, învingându-l pe Troțki.

Cand a murit Stalin?
Stalin a avut un atac cerebral care i-a paralizat partea dreaptă a corpului și care, patru zile mai târziu, a provocat o hemoragie cerebrală și moartea lui Stalin (la 5 martie 1953). Chiar dacă aceasta a fost cauza oficială a morții, au circulat zvonuri cu privire la un asasinat.

Ce înseamnă URSS?
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (abreviat URSS), mai cunoscută și ca Uniunea Sovietică, a fost un stat cu un teritoriu vast, ajungând până în Nordul Eurasiei, și care a existat din 1922 până în 1991.


Când s-a destrămat URSS?
Uniunea Sovietică s-a destrămat la 26 decembrie 1991 odată cu recuperarea și proclamarea independenței de către republicile care se aflaseră până atunci sub umbrela URSS. Printre acestea se numărau statele care azi sunt independente precum: Ucraina, Armenia, Lituania, Estonia, Georgia, Republica Moldova, Kazahkstan etc.


Ce înseamnă KGB?
KGB („КГБ”) vine din prescurtarea a în limba rusă a: Komitet gosudarstvennoj bezopasnosti ceea ce se traduce prin Comitetul Securității Statului. Această instituție a fost serviciul sovietic de securitate, având, de-a lungul timpului, alte denumiri: CEKA (1917-1922), GPU (1922-1934), NKVD (1934-1946), MGB (1946-1953), fiind urmat de FSK în 1991 și de FSB din 1995.

Uniunea Sovietica si Federatia Rusa - Un razboi murdar
-15%

Un razboi murdar

45,00 Lei 38,25 Lei
Uniunea Sovietica si Federatia Rusa - Rusia lui Putin
-30% nou

Rusia lui Putin

45,00 Lei 31,50 Lei
Uniunea Sovietica si Federatia Rusa - Rusia in secolul XX
-15%

Rusia in secolul XX

49,00 Lei 41,65 Lei
Uniunea Sovietica si Federatia Rusa - Tarul Putin
-35%

Tarul Putin

48,00 Lei 31,20 Lei
Uniunea Sovietica si Federatia Rusa - Tatal meu, Beria
-40%

Tatal meu, Beria

38,00 Lei 22,80 Lei
Uniunea Sovietica si Federatia Rusa - In echipa lui Stalin
-40%

In echipa lui Stalin

48,00 Lei 28,80 Lei
CARTI - Stalin si stalinismul
-15%

Stalin si stalinismul

18,30 Lei 15,56 Lei
Uniunea Sovietica si Federatia Rusa - Instrumentele terorii lui Stalin
-30%
Uniunea Sovietica si Federatia Rusa - Noua nobilime
-30%

Noua nobilime

39,00 Lei 27,30 Lei
CARTI - Documentele secrete Parvus
-40%

Documentele secrete Parvus

35,00 Lei 21,00 Lei

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!