Războiul prin ochi de copil: Recenzie carte Zboară, buburuză, zboară! de Christine Nöstlinger

Războiul prin ochi de copil: Recenzie carte Zboară, buburuză, zboară! de Christine Nöstlinger
O noutate editorială apărută recent la Meteor Publishing a atras atenția cititorilor pasionați de literatura care are ca tematică războiul. De data aceasta, scriitoarea austriacă îndelung premiată s-a inspirat din propria copilărie pentru a aduce din nou la lumină unele dintre cele mai semnificative amintiri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Christine Nöstlinger își conturează astfel o parte din copilărie în miezul unuia dintre cele mai de amploare conflicte internaționale ale secolului trecut. Ulterior, de-a lungul carierei sale (a debutat în 1970), s-a dovedit una dintre cele mai apreciate scriitoare pentru copii, fiindu-i acordate premii importante. Premiul Internațional Hans Christian Andersen, Premiul de Onoare al Librarilor din Austria și Premiul Memorial Astrid Lindgren sunt doar câteva dintre acestea. 

Inocența fetiței de doar nouă ani, prinsă în mijlocul unui război care nu ține cont de fragilitatea copilăriei, trece dincolo de granițele tulburi și dramatice ale acelor evenimente. Naivitatea și fantezia specifice acelei vârste își fac loc chiar și în mijlocul celor mai mari grozăvii, atunci când cad bombe, atunci când trebuie să se ascundă în beci, atunci când casa lor rămâne întreagă doar pe jumătate. Războiul lasă urme, căci încă de atunci, în momente de panică, protagonista noastră îngheață, realitatea ei se contractă sau se dilată, ca atunci când, fugind să ascundă de soldații ruși în uniforma germană a tatălui ei, timpul se oprește și o prinde în centrul său:
 
„Glasul Mamei se auzea de foarte departe și foarte încet. Și ușa de la intrare părea dintr-odată a fi foarte departe. Mi-am ațintit privirea asupra covorului rulat de la picioarele mele. Sulul format din covor era îngrozitor de lung. Mi-ar lua o veșnicie să ajung în bucătărie. 
      Am pășit încet de-a lungul covorului făcut sul. Totul părea ca și cum te-ai fi uitat printr-un binoclu invers, prin partea cealaltă. Candelabrul acoperit cu o husă atârna strâmb. În lumina soarelui se vedea cum plutesc în aer firicele de praf. Tablourile cu unchi s-au făcut dintr-odată mari ca niște dulapuri și apoi mici cât niște cărți de joc și din nou mari cât niște dulapuri. 
      Am stat neclintită. Nu mă puteam urni din loc”.


Acesta este, fără îndoială, unul dintre punctele centrale ale neputinței, elementul-cheie care demonstrează, dincolo de vocea de copil a naratoarei, grozăvia și teribilul acelor ani. 

Supraviețuirea se face însă prin aceste asocieri care țin de viziunea copilăriei, de perspectiva încă neatinsă de rău:
 
„Dar de data asta puteam vedea bombele. Avioanele aruncau din pântecele lor atât de multe bombe și așa de repede una după alta, ca și când din fiecare avion ar fi atârnat câte un șirag de perle plumburii, sclipitoare. Și apoi șiragurile se rupeau, iar bombele picau șuierând. Erau foarte zgomotoase. Mai zgomotoase decât orice auzisem eu până atunci”.


La fiecare pas, după ce pleacă împreună cu mama și tatăl său la vila doamnei von Braun, acolo unde va sosi, în scurt timp, și nora acesteia, tânăra doamnă von Braun și copiii săi, Gerald și Hildegard, copilăria își țese nestingherită propriul drum, își reinventează propriile jocuri, chiar dacă pânza pe care se scriu toate aceste povești e impregnată de ororile războiului. 

Inamicii se dovedesc, pentru Christel, cu totul alții: micul Înger, fetița vecină care își plimbă ostentativ pisica în căruciorul pentru păpuși, și mama acesteia, Arhanghelul. Figuri pe care le pune în miezul realității sale de atunci, presărând micile bătălii cu momentele critice dintr-o realitate care înțeapă, la răstimpuri, fantezia atât de necesară. Bătrânul Wawra și bucătarul Cohn, sosit la pachet cu soldații ruși, îi devin prieteni, simpatia micuței Christel nu ține cont de regulile după care joacă adulții serioși, părtași la acest război nemilos. Atunci când își caută bunicii, când războiul se încheie, când grămada de moloz se prăbușește peste ea, realitatea se dilată din nou, marginile lumii pe care o cunoscuse până atunci se dovedesc, iarăși, maleabile și fragile în același timp:
 
„Chestiile alea prăbușite peste mine nu mă mai dureau. Sfărâmături tari cădeau peste mine, dar eu le simțeam moi ca vata. Totul era acum în regulă. Doar faptul că nu mai era acum niciun avion, din burta căruia să atârne câte un șirag de perle argintii, era ceva foarte ciudat”.


Acesta era deznodământul mult căutat, aceasta era noua realitate și, în ochii săi, singura posibilă. Cohn o salvează, iar ea se va reuni în cele din urmă cu familia, urmând să mai petreacă la vila doamnei von Braun doar câteva zile. Acolo se încheia ceea ce, pentru Christel, în ciuda întâmplărilor năucitoare și, fără îndoială, traumatizante prin care trecuse, martoră la bombardamente, victimă a unei panici de nedescris, pradă a unei copilării întrerupte din joaca sa continuă înainte de vreme, fusese propria poveste. O poveste pe care, iată, ani mai târziu, o redă unei lumi întregi, predând o cu totul altă lecție despre război, arătând micimea celor mari în fața celor mici, punând din nou naivitatea și inocența pe un piedestal, acolo unde se cuvine să stea și de unde nu ar trebui să coboare niciodată. 

Întregul roman care a avut parte și de o ecranizare pe măsură e un exemplu al scrierilor fără vârstă, al nepieritoarelor povești care ajung până la noi chiar și la mult timp după ce autorii lor nu mai sunt. Zboară, buburuză, zboară! vine la pachet cu un farmec aparte, cu o melancolie specifică celor care, în ciuda a orice, și-au iubit copilăria, au avut de partea lor dragostea părinților și au putut astfel înfrunta chiar și cele mai înfricoșătoare furtuni. Un roman care, în lumina vremurilor curente, devine o lectură mai mult decât necesară, demonstrând din nou cruzimea și nonsensul războiului și amintindu-ne, în fapt, de cei pe care ar trebui întotdeauna să-i protejăm. 
 
Biografii, memorii si jurnale - Zboara, buburuza, zboara!
-15%

Zboara, buburuza, zboara!

32,00 Lei 27,20 Lei

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!