Puterea creativității în viața celor mici. Micul creator de stele de Sam Hay

Puterea creativității în viața celor mici. Micul creator de stele de Sam Hay



Cartea Micul creator de stele de Sam Hay, apărută recent la Editura Meteor Press, este una dintre cărțile pe care părinții le pot alege cu încredere pentru luna cadourilor care se apropie cu repeziciune. 

Autoarea de cărți pentru copii și jurnalista Sam Hay a lucrat pentru diferite publicații și pentru canalul de televiziune BBC. Până în prezent, a scris peste 40 de cărți pentru copii. Cartea Micul creator de stele este unul dintre cele mai potrivite cadouri de Moș Nicolae sau de Crăciun, având o tematică aparte, invitând la magia Crăciunului și a creativității printr-un subiect spectaculos și unic. 

De altfel, magia e unul dintre subiectele preferate ale autoarei, alături de creativitate, copilărie, aventuri din lumea animalelor sau a fantomelor simpatice. Inspirația, mărturisește chiar autoarea, vine de la familia ei fantastică. 

De data aceasta, cartea de față are ca subiect magia care se ivește din curajul de a fi creativi și unici. Tatăl lui Finn e un creator de stele, iar slujba sa înseamnă să repare stele, să le îndrepte pe cele turtite, să le lipească pe cele crăpate sau să creeze unele noi în locul celor care s-au fărâmițat de tot. Stelele, iată, se stricau ușor: „Se ciocneau și făceau cucuie. Ori se turteau. Și se zdrobeau. Înghețau. Se fărâmițau. Ori erau spulberate cu totul”. Astfel că atelierul creatorului de stele nu ducea niciodată lipsă de activitate. 

Finn voia să ajute, avea nenumărate idei pentru a face stelele să arate „cât mai deosebit”, dar pentru că tatăl său era de părere că oamenilor nu le plac lucrurile diferite, Finn s-a văzut nevoit, cu tristețe, să își pună ideile înapoi în cutiuța sa creativă. 

Când tatăl lui Finn răcește, micuțul nostru creator s-a oferit să creeze și să repare el stelele în locul acestuia. Tatăl lui Finn i-a spus însă că „uneltele sunt prea ascuțite”, iar cleiul cu sclipici „este prea lipicios” și că din „mașinăria de stele nu iese întotdeauna ce trebuie”. Oboseala și răceala l-au adormit însă, iar micul Finn a țâșnit în atelierul tatălui său. A turnat în mașinăria care nu-i părea deloc complicată „un sac de praf de stele, o pungă de strălucire și un strop de tuș de licărit”. Iar de aici încolo începe aventura!

Stele noi au început să iasă una după alta, iar Finn și-a adus cutia creativă pentru a le decora: avea în ea „nasturi, funde și ghirlande, șnururi colorate, creioane și sclipici – mult sclipici”. O lume colorată, un întreg univers magic se ascundeau în micuța sa cutie pe care a vărsat-o cu totul în mașinăria de făcut stele. 

Stelele lui Finn, una mai strălucitoare ca alta, decorate în fel și chip, unice, doldora de creativitate, formau un mic munte în atelierul tatălui său. Bucuros, Finn a început să le așeze pe cerul nopții, arzând de nerăbdare să i le arate și tatălui. Numai că aventura aceasta de a decora cerul cu grămada de steluțe era departe de a se încheia. Finn nu oprise mașina de stele, astfel că din casă ieșeau valuri și valuri de stele decorate în toate culorile, cu toate ghirlandele și sclipiciul din lume: „Erau stele spectaculoase pretutindeni, se revărsau de pe ușă și de pe fereastră într-un val uriaș, sclipitor”. Un val de stele mai nărăvaș l-a luat pe sus pe micul Finn care nu știa cum să scape din această nouă și neașteptată harababură. Și-a amintit însă că stelele împlinesc dorințe, astfel că a închis ochii și și-a pus o dorință. 

Tatăl său i-a sărit în ajutor, în timp ce „valul de stele se înălța spre cer”. Oamenii erau încântați, bucuria lor era fără margini în timp ce priveau stelele decorate care împodobeau cerul nopții așa cum nu mai văzuseră vreodată. Tatăl lui Finn, văzându-le uimirea și încântarea, și-a dat seama că e posibil să se fi înșelat în privința ideii lui Finn: „Poate că totuși oamenilor le plac lucrurile care sunt diferite”. De atunci înainte, Finn și tatăl său au lucrat împreună pentru a crea stele noi și pentru a le repara pe cele care făceau cucuie, se spărgeau sau se turteau.

Uneori, lucrau împreună pentru a face „stelele speciale” ale lui Finn. Iar magia creativității apărea din nou pe cer: „Atunci, peste tot în lume, oamenii priveau uimiți spre cer la stelele spectaculoase care atrăgeau toate privirile, îi lăsau pe toți cu gura căscată, erau super speciale, luminau cerul întunecat”. Asta în vreme ce Finn și tatăl său, îndrăgiții noștri creatori de stele, zâmbeau cu gura până la urechi. 



Cartea oferă lecții prețioase nu numai despre îndrăzneala de a fi diferit, ci despre recompensa care se poate ivi, sub formă de împlinire și bucurie, atunci când ne urmăm pasiunile, curajul, creativitatea. Ceea ce altora li se poate părea anost, pentru alți oameni se poate dovedi cea mai bună idee. Creativitatea celor mici este un dar și trebuie încurajată, ajutându-i astfel să nu își piardă niciodată curajul de a-și transforma dorințele frumoase în realitate atunci când cresc. 



Se cuvine să amintim că această carte este bogat ilustrată, iar măiestria lui Xin Li este înduioșătoare. Farmecul poveștii este completat de frumusețea acestor ilustrații pe care cei mici le vor adora încă de la prima pagină. 

Micul creator de stele este, la finalul acestui an, un titlu nou care merită toată atenția cititorilor mari și mici deopotrivă și care își va găsi, cu siguranță, un loc de cinste în rafturile celor care iubesc poveștile. 

Povesti si povestiri - Micul creator de stele
-15% nou

Micul creator de stele

29,00 Lei 24,65 Lei

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!