„Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu” de Barry Eisler: Chipul ascuns al lumii în care trăim

„Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu” de Barry Eisler: Chipul ascuns al lumii în care trăim
Barry Eisler nu scrie niciodată doar de dragul de a scrie romane pline de suspans și acțiune, ci din dorința de a dezvălui lumea informațiilor secrete așa cum este. Misiunea sa trece dincolo de faptul că oferă cititorilor cărți pe care nu le mai pot lăsa din mână, ci ajunge la nivelul la care înțelegem cum arată chipul ascuns al lumii în care trăim, cum pot cădea unele măști instituite la nivel internațional și cum ceea ce credem că e realitatea nu poate fi, uneori, decât un paravan susținut de organizații cunoscute. 

Autorul a petrecut trei ani într-o funcție ascunsă (în umbră) alături de departamentul de operațiuni al CIA, iar cărțile sale au devenit rapid bestsellere apreciate în întreaga lume, fiind traduse în peste 20 de limbi. 

Multe dintre cărțile sale cuprind astfel o doză de realitate susținută de tehnici și mecanisme aplicate în domeniul operațiunilor secrete, fapt care le face cu atât mai atrăgătoare și captivante, iar „Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu” nu face excepție de la regulă. 

Acest thriller reușește cu brio să arate încrengătura unor acțiuni pe care cetățeanul de rând nu le-ar putea desluși, ilustrând totodată și dilemele și greutățile pe care le au de înfruntat cei prinși în astfel de situații, precum și încercările lor de a lua cele mai bune decizii în situații de maximă tensiune. 

Ochiul lui Dumnezeu presupune o supraveghere enormă din partea statului, un fel de Big Brother care știe tot ce facem și care pândește din umbră. Spionajul capătă proporții diferite în lumea modernă și își reconfigurează și reorganizează instituțiile pentru a continua să lucreze în maniere performante și greu de depistat. 


Theodore Anders, directorul Agenției de Securitate Națională a SUA, este personajul cu dileme morale, dar și de ordin practic din cartea lui Barry Eisler. Își propune astfel să culeagă toate informațiile posibile, să aibă acces la fiecare informație digitală, la fiecare apel telefonic, la fiecare cuvânt care ar putea oferi indicii prețioase cu privire la un eventual atac terorist. Operațiunea „Ochiul lui Dumnezeu” îi deschide astfel porțile către cunoaștere nelimitată. 

Este just însă un astfel de demers? Unde sunt depășite granițele siguranței naționale și unde se încalcă drepturile privind siguranța individului? Eisler conturează un roman care oferă nenumărate răspunsuri și perspective cu privire la realitatea contemporană și lumea serviciilor secrete de informații. 


Intriga se declanșează în momentul în care Evelyn Gallagher își face intrarea în scenă și, în naivitatea și inocența sa, descoperă un lucru nelalocul său și îl raportează directorului NSA. Liniștea sa dispare din acest moment, lumea sa în care voia doar să aibă grijă de fiul său surd, Dash, se destramă, iar siguranța lor este pusă în pericol în fața unui lung șir de acțiuni pline de suspans, declanșate fără să știe ce o așteaptă. De la a se ocupa strict de programul de recunoaștere facială și până la seria de aventuri pline de elemente de surpriză specifice unui thriller de calitate nu va fi astfel decât un pas. 

Se va trezi pe neașteptate în mijlocul unui război teritorial, dar se împart, de data aceasta, teritoriile cu privire la informații care, în opinia unora, nu ar trebui să ajungă în ochii publicului, în vreme ce alții sunt de părere că toate aceste secrete ar trebui dezvăluite cât mai curând. 

Pentru Anders lucrurile sunt întotdeauna clare, iar în ochii săi perspectiva sa era singura corectă: „Anders voia ca suplimentările să nu fi fost necesare. Voia ca țara să înțeleagă natura amenințării așa cum o înțelegea el și să-i ofere fără comentarii instrumentele necesare pentru a o combate. Bănuia totuși că nu-i putea învinovăți pe cetățeni. Ei nu aveau acces la informațiile pe care le cunoștea el, nu înțelegea cât de periculoasă era, pur și simplu, lumea, nu știau ce era necesar pentru a ține la depărtare pericolul acela. 
Măcar în acea zi o știau puțin mai bine decât o știuseră cu o zi în urmă. Iar asta însemna totuși ceva”. 

Dincolo de acțiunile fiecăruia dintre personaje (Delgado și Mano se dovedesc pioni fără de care acțiunea nu ar fi la fel de palpitantă), iese la lumină pasiunea agenților principali de a-și apăra propriul adevăr, așa cum Evelyin consideră că lucrul corect e să mărturisească de la bun început orice neregulă depistată, fără a ști cum arată, de fapt, adevărul lumii pe care credea că o cunoaște și în mijlocul căreia se afla. 

Spionaj, șantaj, obstacole și planuri inițiate de jucători importanți într-o lume obscură, toate acestea se regăsesc în „Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu”, un mozaic excelent marca Barry Eisler, un autor care, indiferent de obiectivul misiunilor sale, le duce întotdeauna la bun sfârșit, luându-și cititorii drept parteneri în unele dintre cele mai neașteptate și de neuitat călătorii.

Vezi si alte carti scrise de Barry Eisler.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!