Biografia anului 2023: Miss Dior, sora renumitului Christian Dior și un parfum cu istorie

Biografia anului 2023: Miss Dior, sora renumitului Christian Dior și un parfum cu istorie

Biografiile se numără printre cele mai îndrăgite lecturi și capătă din ce în ce mai mult loc în preferințele cititorilor români. Acest lucru e justificat dacă ne gândim că, în ultimii ani, din ce în ce mai multe cărți de renume au fost traduse și publicate și la noi, piața editorială autohtonă reușind cu brio să țină pasul cu noutățile internaționale. 

 

Un astfel de exemplu remarcabil este și biografia Miss Dior. O poveste despre curaj și modă din vremea războiului de Justine Picardie, apărută recent la Editura Meteor Press. Catherine Dior, sora faimosului designer Christian Dior, este adusă astfel în lumina reflectoarelor contemporane, în văzul și atenția cititorilor din întreaga lume. Eleganța, bunul gust și delicatețea se vor confrunta însă cu ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Veți descoperi povestea remarcabilă a întregii familii și un parcurs care nu a fost deloc lipsit de greutăți și obstacole, începând cu pierderea mamei lor și cu greutățile îndurate de frații mai mari ai lui Catherine. 

Parfumul Miss Dior este doar un simbol, dacă vreți, nepieritor și fără vârstă, al unei epoci întregi, al unei familii care a reușit să păstreze vie speranța și dragostea pentru frumos, chiar și după anii de război. Veți găsi, în paginile acestei biografii îmbogățite cu superbe fotografii de epocă, nenumărate informații prețioase despre viața lui Catherine Dior, dar și a faimosului designer. Catherine Dior nu a fost doar muza fratelui său, ci și una dintre eroinele Rezistenței Franceze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind luată prizonieră și dusă în Germania nazistă în lagărele de concentrare. A supraviețuit printr-o minune, iar viața i-a scos în cale oportunitatea de a fi din nou înconjurată de una dintre marile ei pasiuni: florile. 

 

Christian Dior și Catherine Dior au crescut alături de părinți și ceilalți frați ai lor în Belle Epoque, în „anii de aur” de dinaintea Marelui Război: „Aceasta a fost perioada copilăriei lui Christian, crescut în împrejurimile sigure ale casei familiei Dior din Granville, pe coasta Normandiei. Mama lui, Madeleine, se îmbrăca în rochiile romantice, lungi, cu trenă, ale epocii și acestea au fost cele care au inspirat mai târziu crearea, de către Dior, a fustelor bogate, lungi și a siluetelor de silfide, realizate cu corset pe talie și busturi căptușite”. Multe dintre fotografiile din carte, dar și din cele care apar la o simplă căutare suplimentară, alături de descrierile autoarei dovedesc o frumusețea tulburătoare a peisajelor provensale.

În 1935, odată cu mutarea la Les Naÿssès, devine și mai strânsă relația dintre cei doi frați, Christian și Catherine: „Nu e de mirare că, în noua ei izolare forțată de la Les Naÿssès, Catherine se simțea singură și nefericită; avea doar optsprezece ani și, deși va ajunge să iubească peisajul provensal, ea nu avea prieteni de vârsta ei în zonă, nici nu întrezărea perspectiva unei vieți sociale sau a unor oportunități viitoare dincolo de proprietatea familiei. În anul următor, ea a plecat la Paris, pentru a i se alătura lui Christian, atunci când acesta i-a oferit o variantă de a evada din Les Naÿssès”. Mama lor murise când Catherine avea doar treisprezece ani, iar cei trei frați erau și ei marcați, în plus, de propriile bătălii, pe lângă dispariția mamei lor: Raymond se confrunta cu traumele de după participarea la luptă în Primul Război Mondial, Bernard avea de înfruntat demonii depresiei, iar Christian încerca să își revină după eșecul afacerilor de la Paris. De-a lungul timpului, Christian și Catherine au rămas cei mai apropiați dintre frați, „continuând să împărtășească dragostea pentru flori și grădinărit, pe care o moșteniseră de la mama lor, și pasiunea comună pentru artă și muzică”, o iubire care va rezista și după cel de-al Doilea Război Mondial și care îi va apropia și mai mult. Sprijinul lui Christian Dior în acei ani este de necontestat. 

 

La începutul războiului, Catherine Dior se îndrăgostește de Hervé des Charbonneries, membru al Rezistenței (rețeaua F2), iar de aici începe istoria sa de eroină care a crezut în valorile lui Charles de Gaulle: „Cu siguranță că, îndrăgostindu-se de un bărbat căsătorit, Catherine încălca un precept al educației sale catolice, dar și autoritatea patriarhală a Guvernului de la Vichy, care susținea că locul unei femei era acasă, ca soție credincioasă sau ca fiică docilă, supusă autorității bărbatului. În Franța, femeile încă nu aveau drept de vot: campania pentru sufragiul feminin începuse în 1909, dar acordarea dreptului la vot femeilor nu s-a întâmplat decât după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul perioadei de represiune, răzvrătirea Catherinei pare cu atât mai șocantă; iar refuzul ei de a se conforma convențiilor pioase, în ceea ce privește viața ei personală, pare a se reflecta în dorința ei de a rezista Regimului de la Vichy și ocupației naziste. În acest sens, credința ei profundă în libertate devine vizibilă în acțiunile și alegerile ei”. Ființa elegantă, rafinată, aparent fragilă, s-a dovedit un suflet tare, o Ioana d’Arc a secolului recent încheiat.

Nimic nu avea cum să-i pregătească pe ceilalți membri ai familiei pentru vestea potrivit căreia soldații germani o capturaseră pe Catherine: „Atunci când Catherine Dior a fost trimisă în Germania, în august 1944, familia ei a suferit mult, neștiind unde se află sau dacă se va mai întoarce vreodată acasă”. Abia în 1945 revine în Franța, fiind „de nerecunoscut”, dar având sprijinul și iubirea celor dragi, iar acest lucru a ajutat-o, fără îndoială, să își poată relua viața, fără a vorbi vreodată deschis despre lunile petrecute în lagăr: „În toamna anului 1945, își revenise îndeajuns încât să poată reveni la Paris, alături de Hervé, iar cuplul s-a mutat în apartamentul lui Christian din Rue Royale. Amândoi aveau nevoie de o sursă de venit, iar atunci când Catherinei i s-a oferit șansa de a face comerț cu flori, au început să lucreze împreună. Vindeau flori proaspete din Provence florăriilor din Paris, inclusiv legendarei florării Lachaume, înființată în secolul al XIX-lea și preferata celor mai importante case de modă”. Astfel, e înconjurată din nou de trandafirii preferați, de florile iubite, de pasiunea de care se va ocupa până la sfârșitul vieții. 

 

Prin educația aleasă, a știut să păstreze o relație onestă cu fratele său, fără ca decizia acestuia de a merge, zece ani mai târziu, în Germania, cu prezentarea unor colecții (câștigase notorietate și se bucura de succes) să le tulbure prietenia strânsă: „Sosirea în Germania, în octombrie 1955, a lui Christian Dior a pricinuit o mare agitație. În termeni pur personali, aceasta a fost o decizie importantă a lui Christian, din pricina sentimentelor surorii sale; dar loialitatea Catherinei față de Christian a fost de așa natură, încât ea nu a vorbit niciodată deschis despre călătoria lui în țara pe care o ura, nici nu a pus sub semnul întrebării angajamentul lui autentic față de unitatea și democrația europeană postbelică”. Au avut pasiuni comune, au împărtășit dragostea pentru artă, pentru frumos, pentru eleganță și rafinamentul fără vârstă. 

 

Justine Picardie semnează o biografie atent documentată, scrisă cu multă pasiune pentru detaliile dintr-o epocă apusă, pentru toate valorile care se formau în trecut printr-o educație aleasă și fără de care Catherine și Christian Dior n-ar fi rămas în istorie așa cum au făcut-o. Este remarcabil felul în care Picardie a reușit să documente firul vieții lui Catherine Dior oferind cititorilor și o bogată și prețioasă lecție de istorie. Cartea Miss Dior. O poveste despre curaj și modă din vremea războiului devine astfel un instrument valoros care nu se citește doar ca o biografie, ci și ca un manual prețios al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, cu precădere în ce privește Rezistența Franceză.

 

Aplecat către tot ceea ce era frumos, inspirat și de alegerile pe care mama lor le făcuse de-a lungul vieții sale, Christian Dior recunoscuse întotdeauna în sora sa o culme a rafinamentului, o ființă fragilă care întruchipa întreg farmecul regiunii Provence, obișnuind să spună că „Miss Dior s-a născut în serile provensale pline de licurici, când tinerele flori de iasomie cântă refrenul melodiei nopții și al pământului”. Parfumul creat de el în onoarea ei, la mai puțin de doi ani după terminarea războiului, simbolizează un întreg univers al frumosului în care binele reușește, în cele din urmă, să învingă. 

 

Aproape ca o revanșă pentru timpul petrecut în lagăr, viața a fost apoi blândă cu Catherine, oferindu-i, după moartea fratelui său, alte cinci decenii în care să-și poată dedica viața unui trai liniștit în satul Callian, în una dintre zonele fermecătoare din Franța. Totodată, ea a păstrat valorile moștenite de la fratele său și i-a onorat acestuia creațiile și succesul răsunător chiar și după ce acesta a pierit: „Catherine a mai trăit cinci decenii după moartea fratelui său și a murit în iunie 2008, nu departe de La Colle Noire, acasă la ea, în satul învecinat, Callian. Acolo a cultivat și ea trandafiri, atât pentru propria ei plăcere, cât și pentru a fi supuși distilării și a se obține din ei esența necesară producătorilor parfumului Dior, aflați în apropiere, în localitatea Grasse. Ea a fost o soră loială și iubitoare, cât timp a trăit fratele ei, și a continuat să fie la fel și după moartea lui, onorând moștenirea acestuia în mai multe feluri, inclusiv prin sprijinul substanțial pe care l-a acordat muzeului Christian Dior, din Granville”. O mare istorie se încheie astfel cu povestea de viață a lui Catherine Dior, cea care a fost, într-un fel, povestitorul care a continuat să scrie cu la fel de multă pasiune ceea ce Christian Dior oferise lumii prin visul său de a crea și mai multă eleganță după anii dureroși ai războiului. 

 

Viața sa este o lungă scrisoare de dragoste față de tot ce are mai bun și mai frumos omenirea de oferit. Caracterizată de discreție, de eleganță și iubire pentru oameni, Catherine Dior poate fi azi redescoperită printr-o biografie de neratat. De acum înainte veți privi cu alți ochi parfumul Dior creat în 1947, cunoscând legenda din spatele omului pentru care a fost creat. Lectură plăcută!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!