Cel mai nou volum semnat de Andrei Marga, „Lumea scindată”, a apărut recent la Editura Meteor Press, aducând o teză mai mult decât necesară asupra unui prezent fragmentat care adâncește discrepanțele în loc să le reducă.
Pornește astfel printr-o binevenită incursiune în filosofie, demonstrând că în lumea actuală „taxonomiile existente ale societăților nu mai fac față” și amintind, printre altele, că asistăm la modul în care cunoașterea actuală e transformată de „sporirea puterii cunoștințelor, extinderea digitalizării și înflorirea sofisticii”. Solidaritatea și munca în echipă nu par să mai fie valori ale societății moderne, iar volumul de față reușește să scoată la iveală, cu succes și multă îndemânare, factorii de ordin istoric, politic, social și filosofic care au dus la ceea ce azi a devenit o provocare majoră.
De la relațiile macro la nivel de stat și până la nivelul individului și al relațiilor aferente, valorile se disipează, își pierd din tărie, își restructurează definițiile și nu mai susțin construirea unei societăți care să aibă o direcție unică și solidă. Democrația e în pericol, cooperarea e un fenomen cu puteri slăbite:
„Autonomia binelui este astăzi periclitată din mai multe direcții. Una este incoerența justiției. Și reglementările de drept, și deznodământul din tribunale favorizează mai curând nu înțelegerea morală, ci nemulțumirea, stimulând mai degrabă confruntarea persoanelor decât conviețuirea luminată. Alta este cinismul politicii. Odată ajunși în funcții de decizie, unii cred că nicio normă nu le mai stă în cale. A treia este iluzia confortului. Dacă-i plătit, pentru ins niciun principiu nu contează. A patra este prejudecata unor profesii. Dacă pot formula ceva în ședințe, unii cred că și-au făcut datoria”. Perspectiva lui Andrei Marga e un semnal de alarmă necesar și esențial în mijlocul unei societăți aflate în derută și care trebuie să se replieze rapid, înainte ca declinul să fie ireparabil.
Avem astfel de-a face cu o lucrare minuțios întocmită și cât se poate de bine documentată, cu pagini dedicate unei incursiuni exemplare în filosofie, având astfel oportunitatea de a remarca diferențele majore dintre valorile care au avut nevoie de secole întregi pentru a se întări și a susține construirea societății moderne și modul în care azi, din păcate, asistăm la o șubrezire a tuturor acestor valori esențiale. Pentru ca individul și societatea să se dezvolte și să atingă un nivel cât mai înalt, fundamentul pe care se construiește nu poate fi slăbit din cauza dăunătorilor de niciun fel. Și chiar dacă, inevitabil, umanitatea e pradă imperfecțiunii, lupta pentru conservarea și salvarea valorilor profund umane trebuie să continue.
Andrei Marga construiește cu încredere un labirint maiestuos care ne poate conduce spre salvare atâta vreme cât conștientizăm importanța unor schimbări imediate. Sunt analizate, pe rând, scindările care s-au produs sau se produc în societate pe diferite planuri, fie că vorbim de cel social, politic, religios sau cultural. Societatea duce în interior lupte grele care nu fac decât să îi îndepărteze pe indivizi unii de ceilalți atunci când ar avea cea mai mare nevoie să fie uniți. Printre factorii amintiți de Andrei Marga în cadrul acestei cărți de neratat se numără globalizarea, menținerea inegalităților sociale, accentuarea polarizării politice, intoleranța și migrația. Este cu atât mai important să căpătăm o perspectivă obiectivă și de ansamblu asupra pericolului care stă la pândă, asupra modului în care tot ceea ce considerăm că nu ne privește ne va influența și ne influențează deja viețile în mod direct.
Din fericire, argumentele și temerile exprimate de-a lungul volumului „Lumea scindată” sunt însoțite și de posibile remedieri și rezolvări ale acestor situații indezirabile. Astfel, direcția este una care ne conduce spre echilibru, armonie, colaborare și înțelegere generală, indiferent de mediu, funcție sau statut.
Creativitatea și imaginația sunt necesare pentru a gestiona o situație care depășește granițele statale. Descoperim, împreună cu autorul, modalități diverse prin care putem înțelege mai bine lumea în care trăim, conflictele și diferențele care o scindează. Volumul inspiră și îndeamnă la o conștientizare deplină a responsabilităților cetățenești și umane.
Mai mult, sunt adresate întrebări-cheie, necesare pentru a pune cititorii pe gânduri, pentru a-i invita să mediteze cu privire la ceea ce azi transformă societatea în profunzime, iar tabloul pe care îl întrupează poezia, dată ca exemplu, nu este unul îmbucurător: „Poezia surprinde acum realitatea unei lumi în care aspirațiile de ridicare peste împrejurări par frânte – o lume în care individul și specia, aspirația și realitatea, libertatea și înțelegerea, norma și acțiunea s-au rupt. (...) Poți surprinde viața actuală altfel? Când ceea ce-i rațional se instrumentalizează, când onoarea contează puțin, încât se sacrifică oameni spre a putea arăta cu degetul? Când libertatea se izbește de zidurile noilor birocrații? Când se vorbește de democrație, dar nu se mai consultă cetățenii? Când se dau avansați cei care fraudează și iau solidaritatea drept relicvă? Când improvizațiile contează mai mult decât faptele?”. În ce fel putem răspunde astfel la aceste întrebări? În ce moduri putem face tot ceea ce ține de noi pentru a vindeca haotica scindare a unei lumi pe care trebuie să o păstrăm unită pentru cei care vor veni după noi?
„Lumea scindată” e o reușită în adevăratul sens al cuvântului, un simbol valoros al muncii care are în spate efortul a ore nenumărate, a unei documentări temeinice și a unui mod ingenios de a aborda o schimbare profundă în societate, adeseori ignorată tocmai de către cei care ar trebui să încerce să o repare în mod real. Cititorilor li se oferă astfel prilejul de a începe o schimbare odată cu ei, făcând un prim pas înspre o colaborare onestă cu ceilalți, în vreme ce profesioniștilor din aria științelor sociale li se oferă șansa de a explora aceste concluzii și rezolvări și de a transmite mai departe, prin noi și noi studii, modalități complexe de minimizare a faliilor care se cască din ce în ce mai mari în societatea noastră. Un îndemn, așadar, la vindecare și rezolvare a unor ciocniri care lasă urme semnificative, „Lumea scindată” reprezintă un îndrumar valoros în contextul unor vremuri dificile și care, firește, au nevoie de toată atenția noastră.