Alice Herz-Sommer Gradina Edenului in mijlocul iadului. de Melissa Muller si Reinhard Piechocki
Nascuta in 1903 in Praga monarhiei habsburgice, Praga lui Franz Kafka, a lui Max Brod si a lui Felix Weltsch, oaspeti frecventi in casa familiei sale, ea isi descopera devreme dragostea pentru muzica si ajunge printre cei mai renumiti pianisti din oras.
Este insa expusa ostilitatii antisemite inca din copilarie, iar in 1942 mama ei este deportata. Decizia curajoasa de a asculta ultimul sfat al mamei, de a exersa cele 24 de Studii de Chopin, piesele de pian cele mai dificile din punct de vedere tehnic, care le ridica probleme pana si celor mai mari interpreti, a facut-o sa inteleaga un adevar simplu: muzica poate salva sufletul, fiind o cale spre mantuire.
Curajul, optimismul si muzica au fost cele trei secrete care au ajutat-o si in momentele de cumpana prin care a trecut dupa ce a fost deportata la Theresienstadt, odata cu sotul ei si cu fiul lor in varsta de sase ani. In cele peste o suta de concerte sustinute in lagar, ea le-a insuflat speranta detinutilor, in mijlocul unei lumi de foamete, suferinta si moarte.
A fost nevoita sa sufere si dupa eliberare, sub teroarea lui Stalin, sa emigreze in Israel si apoi la Londra, unde s-a stins din viata la varsta de 110 ani, in februarie 2014.
The Lady in Number 6: Music Saved My Life, filmul regizat de Malcolm Clarke si dedicat acestei femei fara seaman, ce si-a invins moartea, a castigat in anul 2014 Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj.